Wat is een MeerjarenOnderhoudsPlan (MJOP)?

Wat is een MeerjarenOnderhoudsPlan (MJOP)?

MeerjarenOnderhoudsPlan, afgekort als MJOP, is een langetermijnplan voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud aan gebouwen. Het is een rapport dat meestal wordt opgesteld door specialisten en waarin wordt aangegeven wanneer welk onderhoud moet worden uitgevoerd en wat de verwachte kosten hiervan zijn. Het MJOP richt zich met name op gemeenschappelijke zaken van een Vereniging van Eigenaren (VvE), zoals de gevel en het dak, maar ook werkzaamheden aan trappen en kozijnen vallen vaak binnen het plan.

Wat staat er in een MJOP vermeld?

In een MeerjarenOnderhoudsPlan moeten drie essentiële elementen worden vermeld. Het MJOP dient aan te geven over welk bouwdeel het gaat, wanneer dit aan vervanging of herstel toe is, en wat de kosten hiervan zijn.

  1. Bouwdelen: Betreft het kozijnen, gevel, dak, trappenhuis, verlichting, lift, enz.?
  2. Cyclus: Geeft aan hoe lang een bepaald bouwdeel meegaat en wanneer het dus aan vervanging of herstel toe is.
  3. Kosten: Als laatste dienen de kosten voor alle geplande werkzaamheden aan het gebouw overzichtelijk te worden gepresenteerd.

Een MJOP wordt doorgaans voor de komende 10 jaar opgesteld. Het is van belang dat alle bouwdelen worden meegenomen in het plan, zodat er de komende jaren voldoende kan worden gereserveerd.

Is een MeerjarenOnderhoudsPlan verplicht?

Ja vanaf januari 2018 is een VvE verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. De hoogte van dit bedrag kan worden vastgesteld op basis van het MJOP, of dit bedrag is 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. Alleen als 80% van de eigenaren akkoord gaat, kunnen ze afzien van storten in een onderhoudsfonds. Momenteel geldt er een overgangstermijn van 3 jaar in de wet, zodat VvE’s kunnen toegroeien naar deze eis of een goed MJOP kunnen opstellen.

Combineren met een conditiemeting

Bij het opstellen van een MJOP adviseren we ook een conditiemeting uit te voeren. In deze meting staat vermeld of bouwdelen direct of op korte termijn toe zijn aan vervanging of herstel. Een MJOP kijkt naar de gemiddelde levensduur van bouwdelen, maar niet naar de actuele staat van onderhoud. Het is het ideale moment om dit te controleren.

Combineren met een duurzaam MJOP

Een duurzaam MeerjarenOnderhoudsPlan (MJOP) is gericht op milieuvriendelijke en energiezuinige oplossingen bij het plannen van onderhoud aan gebouwen. Belangrijke kenmerken van een duurzaam MJOP zijn onder andere maatregelen voor energie-efficiëntie, prioriteit voor het gebruik van duurzame materialen, integratie van groene oplossingen zoals groendaken, aandacht voor lange-termijnplanning, overweging van innovatieve technologieën zoals slimme energiemanagementsystemen en zonne-energie, en het bevorderen van milieuvriendelijke werkmethoden voor aannemers en onderhoudsbedrijven. Een duurzaam MJOP draagt bij aan de levensduur en efficiëntie van het gebouw, en vermindert tegelijkertijd de impact op het milieu, waardoor het een cruciale rol speelt in het stimuleren van duurzaam bouwen en onderhoud. Het is het beste moment om een duurzame MJOP op te stellen als er al een MJOP op de planning staat.

Een MeerjarenOnderhoudsPlan laten opstellen?

Bent u lid van een VvE, maar heeft u geen geschikt lid dat namens de VvE een MJOP kan opstellen? VT2000 VvE beheer neemt deze ingewikkelde taak graag van u over. Met onze kennis, ervaring en middelen stellen wij een uitgebreid rapport op. Als professionele VvE-beheerder is het uitvoeren van VvE-gerelateerde werkzaamheden onze kernactiviteit. Wilt u gebruik maken van onze diensten? Neem dan direct contact met ons op. Wij hanteren een oplossingsgerichte en persoonlijke aanpak en denken graag met u mee.

MeerJarenOnderhoudsPlan-MJOP-opstellen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.