Lees het verhaal over de make-over van de ‘De Verdwenen Brug’

De verdwenen Brug

Het is gestart! Na een lang traject van zo’n 6 jaar, zijn de werkzaamheden bij het gebouw ‘De Verdwenen Brug’ in Zoetermeer gestart. Het gebouw krijgt een esthetische make-over terwijl het verduurzaamd wordt!

We hebben de voorzitter van de VvE gevraagd een aantal vragen te beantwoorden, zodat andere VvE’s hiervan kunnen leren!

*Wat gaat er gebeuren?*

Er komt buitengevelisolatie, de kozijnen worden vervangen en voorzien van tripel glas, het dak wordt geïsoleerd en de ventilatie wordt verbeterd (CO2 gestuurd). Daarnaast wordt de ondervloer geïsoleerd, worden er zonnepanelen geplaatst en moet er ook asbest verwijderd worden. Vervolgens worden ook de balkonvloeren en balkonplafonds hersteld en worden de balkonhekken rondom volledig vervangen.

*Hoe heeft de VvE de financiering hiervoor geregeld?*

De totale investering bedraagt € 11,5 miljoen. Hiervoor is een lening van € 9,8 miljoen aangegaan bij het Nationaal Warmtefonds. De vereniging heeft een subsidie van € 1,1 miljoen bij de RVO en daarnaast heeft de vereniging ook nog een aantal kleinere subsidies ontvangen.

De afgelopen jaren is tevens hard gewerkt om de reserveringen van de vereniging op te hogen. Daarnaast was er ook nog een aanvullende bijdrage nodig om alle kosten te kunnen dekken.

*Waarom heeft de VvE hiervoor gekozen?*

Het is begonnen omdat er heel veel groot onderhoud aan kwam. De eerste vraag was om te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren. Daarbij is het belangrijk om investeringen af te zetten tegen de besparingen op lange termijn. Na veel onderzoeken en gesprekken met bewoners, is dit als definitieve plan eruit gekomen.

*Het is een groot en duur project. Hoe is de besluitvorming gegaan en zijn jullie als bestuur gestuit op weerstand van bewoners?*

Uiteraard was er veel weerstand vanuit bewoners, vooral aan het begin. Bewoners zien een lening als een risico en het belang ervan is lastig te zien. Daarnaast wordt er ook een extra bijdrage gevraagd, wat voor bewoners niet prettig is. Dit is echter hele begrijpbare weerstand. Als bestuur is het belangrijk om met de bewoners te blijven praten, daarom is er een commissie opgericht waar alle geïnteresseerde bewoners zich voor konden aanmelden.

Een goede voorlichting over de lening door SVn heeft het bestuur veel steun gegeven. Daarnaast heeft het duidelijke (financiële) plaatje voor de toekomst erg geholpen in de besluitvorming.

*Wat is de rol van VT2000 geweest in dit traject?*

Het project is vooral door het bestuur opgepakt, VT2000 heeft daarin een ondersteunende rol gehad. Er zitten veel voorwaarden aan investeringsbesluiten, VT2000 heeft geholpen om dit in goede banen te leiden. Daarnaast moet de stemprocedure op de ledenvergadering goed verlopen, daarin heeft VT2000 het bestuur goed ontzorgt.

*Heb je nog tips voor verenigingen die in een soortgelijk project zitten of een soortgelijk project willen beginnen?*

Het is een lang en moeilijk traject, waarin er heel veel tegenvallers zullen komen. Het is belangrijk dat je jezelf hiervan bewust bent als je hieraan begint. Wij zijn 6 jaar bezig geweest en hebben ook veel tegenvallers gehad. Het belangrijkste is dat je het doel voor ogen houdt en jezelf daar op focust. Zorg dat je zoveel mogelijk zaken uitzoekt en uitsluit, voordat je de notariële akte ondertekent.

Daarnaast is een betrouwbare aannemer ook erg belangrijk in het proces. De vereniging is erg blij met BAM Wonen. De werkzaamheden zijn vervelend en zorgen voor veel overlast. De duidelijke informatie en communicatie vanuit BAM Wonen, zorgt er echter voor dat de bewoners de overlast accepteren.

De oplevering staat gepland voor november 2024, tegen die tijd zullen we het eindresultaat delen!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.