VvE bestuur
Een VvE bestuur wordt gekozen en ontslagen in een algemene ledenvergadering. De bestuurders hoeven niet perse bewoners te zijn. Er kan ook gekozen worden voor externe beheerders. Een beheerder wordt voor onbepaalde tijd aangenomen en kan altijd door de vergadering ontslagen worden of vrijwillig ontslag nemen. Voor elke vereniging zijn de taken binnen het bestuur anders. In de statuten staat beschreven wat de bevoegdheden en taken van een beheerder zijn. Het bestuur verzorgt vaak de dagelijkse gang van zaken in de VvE. Denk hierbij aan het coördineren van de reparaties, het onderhoud maar ook het beheren van het geld.
Functies en taken in een VvE bestuur
Het komt vaak voor dat in VvE bestuur er meerdere beheerders zijn. De leden kiezen dan zelf wie voorzitter, secretaris of penningmeester wordt. De voorzitter leidt de bestuursvergaderingen. Daarnaast is de voorzitter ook degene die in grote lijnen de vergadering organiseert en leidt. Overigens hoeft de voorzitter van de VvE niet de voorzitter te zijn die de ledenvergadering leidt. De penningmeester beheert de kas van de Vereniging van Eigenaren. De secretaris zorgt voor de communicatie naar de bewoners binnen een vereniging. Vaak wordt gedacht dat het bestuur de besluiten neemt in een VvE, dit is niet het geval. In de vergaderingen worden besluiten genomen voor de Vereniging van Eigenaren.
Taken binnen een VvE bestuur
Er zijn veel dagelijkse taken die een bestuur moet doen die veel tijd in beslag nemen. Ook zijn er taken binnen het VvE bestuur waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Enkele financiële voorbeelden van taken die een bestuur moet doen zijn: beheren van de middelen van de vereniging en deze plaatsen op een bankrekening op de naam van de Vereniging van Eigenaren. Opstellen van de jaarstukken na afloop van een boekjaar. Het vaststellen van de ledenbijdragen na goedkeuring van de exploitatierekening. Het opstellen van een begroting voor het volgende boekjaar. Deze financiële taken nemen veel tijd en beslag in. Daarnaast moet er ook veel financiële ervaring en kennis zijn om deze taken goed te kunnen doen. Andere bestuur taken binnen een VvE zijn de verzekering, beoordelen en coördineren van onderhoud en reparaties. En het bijhouden en registeren van eigenaren en gebruikers.
Een VvE beheerder die helpt met de taken binnen een bestuur
Het is belangrijk dat alle taken binnen een VvE bestuur goed worden gedaan en bijgehouden worden. Dit is echter een hele klus omdat vele appartement eigenaren niet de juiste kennis en ervaring hebben. Daarnaast nemen deze taken ook veel tijd in beslag. Daarom is het handig om een professionele VvE beheerder in te schakelen. Zo’n beheerder heeft alle kennis en ervaring van het besturen en doet dit als dagtaak. VT2000 is een professionele VvE beheerder die u kunt helpen met alle dagelijkse taken binnen een Vereniging van Eigenaren. Met 18 jaar ervaring en een SKW certificering is VT2000 een goede partner voor het bestuur van uw VvE.
Meer informatie?
Wilt u meer uitleg over VvE beheer of wilt u meer informatie over de voordelen bij VT2000? Bel op 0174-286262 met een van onze experts of mail ons op info@VT2000.nl voor gratis advies of vragen over de taken van een bestuur van de VvE!