Flat in Groenoord in de steigers

Flat in Groenoord in de steigers

Na twee jaar van onzekerheid, onderzoeken en vergaderen wordt de flat aan de Toon Verheystraat 1-83 binnenkort onder handen genomen. De problemen aan de galerijvloeren, waarop momenteel een lastbeperking geldt, zijn dit voorjaar dan verleden tijd. “Het is een ingrijpend proces geweest; dat maak je niet vaak mee”, stelt de VvE-beheerder Michel Weijers van VT2000.

In mei 2014 werd bij onderhoud aan flats in Groenoord scheuren in de galerijvloeren geconstateerd. Voor de beheerder en de VvE was dat reden om nader onderzoek te laten doen naar de constructieve veiligheid van de galerijvloeren. Vanuit het Rijk was eind 2013 al een signaal uitgegaan naar eigenaren van flats om hen te wijzen op eventuele risico’s (zie kader).

Aanleiding was een incident bij een flat in Leeuwarden, waarbij plotseling een galerijvloer afbrak. Gelukkig vielen hier geen slachtoffers maar bij alle flats gebouwd voor 1975 zouden soortgelijke problemen kunnen spelen. Ook de flat aan de Toon Verheystraat bleek constructief niet aan de normen te voldoen.

In overleg met het actieve VvE-bestuur werd vervolgens besloten het gespecialiseerde bouwkundig bedrijf Fidit in de arm te nemen. Aan de hand van onderzoek (betonboringen) werd de staalconstructie bekeken waaruit bleek dat het niet geheel aan de normen voldoet, maar dat de situatie minder zorgelijk is dan verwacht.

Kostenbesparing Michel Weijers:

“Verder onderzoek leverde nog een meevaller op. Slechts een kwart van alle vloeren hoeft uiteindelijk aangepakt te worden. Dat scheelt de VvE enorm veel geld. Deze aanpak heeft zich terugverdiend.”

Schiedam actief

Binnenkort gaat de flat in de steigers. Hier zal een gepatenteerd systeem worden toegepast waardoor de vloeren kunnen blijven liggen en een galerijversterking zal plaatsvinden. “We maken ons geen zorgen meer. Zeker omdat het VvE-bestuur in samenwerking met VT2000 als beheerder, alles goed heeft uitgezocht. Daarbij heeft het Servicepunt Woningverbetering ook contact gezocht en hulp aangeboden.

“Ik ben prettig verrast hoe actief de gemeente Schiedam is ten opzichte van huiseigenaren. In Den Haag, waar VT2000 veel werkt, zijn voor zover bekend, deze mogelijkheden niet. Misschien dat we in de toekomst wel advies nodig hebben van het Servicepunt Woningverbetering. We moeten tenslotte nu ook het meerjarenonderhoudsplan voor de flat aanpassen.”

Flat in Groenoord in de steigers VT2000

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.