Wat is (een uitkering in) natura?

(uitkering in) natura – verwijst naar een situatie waarin een verzekeringsmaatschappij ervoor kiest om schade niet in de vorm van een geldbedrag uit te keren, maar door direct een bedrijf of dienstverlener in te schakelen om de nodige herstelwerkzaamheden uit te voeren.

In het specifieke geval van een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan dit betekenen dat als er schade optreedt die onder de dekking van de verzekering valt, de verzekeringsmaatschappij ervoor kan kiezen om rechtstreeks een herstelbedrijf of aannemer aan te wijzen om de schade te herstellen. In plaats van het uitkeren van geld aan de VvE, regelt de verzekeraar het herstelproces door de benodigde diensten in natura aan te bieden.

Dit kan voordelen hebben, zoals een snellere afhandeling van de schade en minder administratieve rompslomp voor de VvE. Aan de andere kant kan het beperkingen opleggen aan de keuzevrijheid van de VvE, omdat het herstelbedrijf door de verzekeraar wordt geselecteerd. Het is belangrijk dat de VvE de voorwaarden van de verzekering begrijpt en, indien mogelijk, inspraak heeft in de keuze voor reparatiediensten.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.