Wat is een aandeel (oftewel uw eigendom)?

Een aandeel, ook wel bekend als breukdeel, in het kader van een appartementsrecht, vertegenwoordigt het eigendom van een eigenaar binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is een percentage dat de verhouding weergeeft tussen het betreffende appartementsrecht en het totaal aantal appartementsrechten in de VvE. Met andere woorden, het geeft aan welk deel van het gemeenschappelijk bezit aan een specifiek appartement toebehoort.

Aandeel in verhouding met de totale kosten van de VvE

Het aandeel is van belang, niet alleen om de omvang van uw eigendom binnen de VvE te begrijpen, maar ook voor het berekenen van het aandeel dat u moet bijdragen aan de totale kosten van de VvE.

Aandeel reservefonds opgeven in box 3 van de inkomstenbelasting

Wanneer het aankomt op het reservefonds, een fonds dat wordt aangehouden voor toekomstige onderhouds- en herstelwerkzaamheden, moet u uw aandeel in dit fonds aangeven bij de belastingaangifte in box 3 van de inkomstenbelasting. Het aandeel in het reservefonds is van belang voor het bepalen van uw vermogensbelasting.

Vaak kan deze informatie eenvoudig worden teruggevonden op de online portal van de VvE, waar een overzicht wordt gegeven van de individuele aandelen in het reservefonds. Bij de verkoop van uw appartement is het relevant om aan potentiële kopers door te geven hoe groot uw aandeel in het reservefonds is, omdat dit kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de VvE. Het is een indicatie van de financiële gezondheid en actieve betrokkenheid van de VvE, wat voor kopers vaak van belang is.

Tips:

  1. VT2000 VvE beheer werkt met het programma Twinq. Op de portal van uw VvE vindt u een overzicht, waarin eenvoudig te zien is hoe groot uw aandeel in het reservefonds is.

  2. Bij de verkoop van uw appartement blijft uw aandeel in het reservefonds achter bij de VvE. Een koper heeft voorkeur voor een actieve VvE. Het is belangrijk om aan uw makelaar door te geven hoe hoog uw aandeel in het reservefonds is. De makelaar kan deze informatie dan meenemen in de advertentie op Funda.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.