Wat gebeurt er bij een executieveiling?

Een executieveiling van een appartementsrecht kan voorkomen bij een VvE. Wij gaan hier in het kort in op de werkwijze. In de praktijk komt er veel bij kijken. Als u meer wilt weten, dan is het verstandig om met een beheerder contact op te nemen met kennis van zaken. VT2000 kan u altijd verder helpen. Als een debiteur erg achterblijft met de betalingen dan kan de vordering uit handen worden gegeven aan de deurwaarder. De executieveiling is het laatste middel dat de VvE kan inzetten om de vordering te innen. De vordering zal dan al bij de rechter zijn behandeld. De rechter zal beoordelen of de achterstand juist is en zal vonnis wijzen. Daarna zal de deurwaarder het vonnis laten “ betekenen” bij de eigenaar. Als de eigenaar dan nog niet betaalt, dan heeft de deurwaarder meerdere middelen ter beschikking. In de praktijk zien we vaak dat er beslag wordt gelegd op het inkomen. De deurwaarder heeft inzage in de systemen en kan zien of een eigenaar bijvoorbeeld inkomen of een uitkering heeft. Verder kan een deurwaarder bijvoorbeeld beslag leggen op bankrekeningen en het appartementsrecht. In het uiterste geval zal de VvE tot veiling van het appartementsrecht overgaan. Wat we in de praktijk vaker zien, is dat de eigenaar de hypotheek niet heeft voldaan. De hypotheekhouder zal dan beslag leggen op het appartementsrecht. De veiling waar dit appartement gedwongen verkocht wordt, heet de executieveiling. In de praktijk komt het vaker voor dat de hypotheekhouder het initiatief neemt voor een veiling als de hypotheek niet wordt voldaan.
Tip: het luistert allemaal heel nauw. Voor VvE’s is het van belang dat de VvE beheerder de regels goed kent. In de praktijk haalt VT2000 een hele hoge score en hierdoor voorkomt VT2000 dat de VvE schade oploopt.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.